Actualidad

C. Martínez
FOTOLIA

Publicat a Premsa, el 11 Juny 2016, per ,

Publicació: Mujer Hoy

Enllaç a l’artícle

Les tendències manen i divideixen la passió gourmet en dues bandes irreconciliables: o amants de la costella o defensors de la quinoa i companyia. El gust és teu, així que atreveix-te a descobrir el millor dels dos mons.

Més enllà d’apostar per seguir una autèntica alimentació saludable i no caure en dietes miracle quan toca enfrontar-se a la bascula, existeixen dos moviments que als últims mesos han dividit l’univers foodie en dos. Per un cantó, l’hedonista culte als plaers de la carn, aquell que ha convertit l’hamburguesa en #foodporn a l’Instagram.

Per un altre, el que canonitza l’advocat com deu d’una “religió” que, sense entrar en opcions com el veganisme, defensen la necessitat d’un món en el qual menjar a cop de liquadora. Hem analitzat els comportaments d’ambaixadores d’una i l’altra tendència i aquest ha sigut el resultat. Ara, decideix: costella o canonges?

Els 10 principis d’una Veggie:

 1. L’alegria de l’horta. Si mentre llegeixes aquestes línies amb un ull posat a l’esparreguera.. sabràs del que parlem. La febre dels horts domèstics no tenen límit. Des dels kits d’autocultiu de bolets sobre posos de cafè de Resetea, de la mida d’una caixa de sabates, als Simon Rack per crear un petit “ecosistema” de verdures, qualsevol pot jugar a l’autoabasteixement.
 2. De la terra al fruiter. Quan constates que de la teva tomaquera només han sortit dos tomàquets, l’habitual és buscar una alternativa compromesa amb aquest afany per l’autèntic. D’aquí l’èxit d’iniciatives com Tomas Tomates, Naranjas Lola o Exotic Fruit Box, on el productor envia directament al client fruites i verdures.
 3. No sense la meva liquadora. Rere queden els temps en què les liquadores quedaven a un costat. El boom dels sucs i liquats d’herbes, verdures i fuites, incentivat per famoses com Elsa Pataky o Kim Kardashian, sumant l’èxit d’empreses com Drink6 i FitFood, que preparen dietes exprés hipervitaminades i purificants a base d’aquests concentrats, ha fet que tot el món vulgui passar a la versió DIY. Als EE.UU. arrassa Nutribullet, un “cohet” que fa bevible tot el que et passa pel cap.
 4. Els chefs verds. Xavier Pellicer en Céleri (Barcelona) ha convertit la seva passió pel producte de temporada en una exaltació de les verdures. Rodrigo de la Calle, banderejat de la gastrobotànica, ofereix a El Invernadero (Madrid) un menú sense rastre de carn que pot ser maridat amb liquadores. No són els únics. A Brooklyn, Semilla ha aconseguit la seva primera estrella Michelin i a Copenhague triomfa Stedsans, un restaurant-hivernacle situat a un terrat en el qual tot és orgànic i sostenible.
 5. Pèsols i waitrose. Una autèntica veggie no es conforma amb una coliflor i pastanagues. Vol kale, la col rissada de tota la vida, convertia gràcies a les estrelles de Hollywood en superaliment. Vol també pèsols llàgrima, el caviar de la terra per la seva exquisitat i preu. I vol waitrose, una barreja de bròquil i coliflor que, diuen, promet ser el pròxim #TT d’aquesta corrent rere l’èxit del kale i el sorprenent ressorgir de l’advocat… orquestrat per la guru Gwyneth Paltrow.
 6. Gwyneth Paltrow. L’actriu va començar tímidament a mostrar el que menjava i ara té la seva pròpia línia de menjar saludable, 3 Green Hearts, una legió de seguidores i no poques polèmiques per presentar un ritme de vida tan
  sa com excessivament car.
 7. Veggicances. Quan pensàvem que estava tot inventat, sorgeixen coses com els hotels per a veggies. I no, no parlem de recessos macrobiòtics per celebrities ni tampoc de casetes regentades per gurus del reiki. Ens referim a grans hotels com Cal Reiet Holistic Retreat, a Santanyi (Mallorca), on tot està pensat per a que descansis a cos de reina vegetal. Ofereixen tallers de cuina raw (crua), vegana i vegetariana.
 8. Dieta crudívora. Rere entendre que les verdures deuen menjar-se al dente, ara l’aposta més radical és llençar-se al “cru total”. Tot i les contraindicacions dels experts, que sostenen que les digestions resulten massa pesades, cada cop resulta més habitual trobar-se propostes com els falsos spaguetti de carabassó i sense coure. L’excusa? En certs casos, la verdura manté més i millor les seves vitamines d’aquesta forma.
 9. Laura Miller. Una depressió va portar a aquesta “it girl” a interessar-se pel regne vegetal, el menjar sa i els aliments com la clau per aconseguir l’anhelada mens sana in corpore sano. El seu llibre Raw.Vegan.Not Gross és un best seller als EE.UU.
 10. Carn sene carn. Una de les grans obstinacions de la comunitat veggie és trobar un substitut de la carn (però que s’assembli a la gran). A The Herbivorous Butcher, una “carnisseria” de Minneapolis han aconseguit crear des de salsixes fins a xoriço gràcies al jackfruit, un fruit procedent d’Àsia.

Apunta!

 • La Cerería (Baixada de Sant Miquel 3, Barcelona).
 • La Tastaolletes (Salvador Giner, 6. Valencia, latastaolletes.es).
 • 33 (Pablo Sarasate 7, Tudela, Navarra, restaurante33.com).
 • myVeg (Valverde 28, Madrid, www.myveg.es).
 • La Pequeña Taberna (P. San Juan, 7. Murcia, lapequenataberna.com).

Els 10 principis d’una carinívora:

 1. Ai, la Dukan. Polèmica dieta (amb raó) per defensar la ingesta de proteïna animal com remei antigrasa i obviar els hidrats de carbó per així perdre pes de manera ràpida. Les seves contradiccions són infinites, però ha calat entre els qui lluiten contra la bascula, convertint el pa i la pasta en prescrits.
 2. Fins al tetuà. L’alta quina ha recuperat l’os de canya tallat en transversal i convertit en menjar. El seu alt contingut en col·lagen el serveixen amb caviar a La Tasquita de Enfrente (Madrid), per exemple, i com suport de suculenta fusió asiàtica a StreetXO, de Dabiz Muñoz.
 3. Burger Queen. De plat denominat pel fast food a #TT, l’hamburguesa ara llueix esplèndida amb carn d’alta qualitat picada a ganivet, pans artesanals, salses casolanes i formatges d’autor. Entre les més noves, la de Burger Joint (Madrid) arrasen. Prova també les del Florida de Bilbao o La Royale a Barcelona, del chef Paco Pérez.
 4. Au que vola… Per molt que ens parlin del brunch, hi ha tradicions espanyoles impossibles d’eradicar. Com el mític pollastre al ast dels diumenges, passat pel tamís francès, ha ressorgit gràcies a La Rotisserie, un dels nous llocs de moda de la capital, situat a pocs metres d’Aire, un altre lloc on degustar aus. Punt i a part mereixen quines especialitzades com Lera (Zamora), temple de la caça, o Taberna Verdejo (Madrid).
 5. A ganivet. Les vaixelles estan desparedades gràcies a les fulles d’acer artesanals, moviment liderat per artesans com els nois de Blenheim Forge.
 6. Pernil, pernil. El producte estrella de la nostra gastronomia és també el millor ambaixador. Gran treball dels nostres chefs a l’hora de difondre’l, com Nacho Manzano en els seus restaurants Ibèrica del Regne Unit.
 7. De barbacoa. Si les veggies no surten sense la seva liquadora, compte amb la barbacoa de les carnívores. La febre per les parrillades tenen molt a veure amb el treball de cuines com Bittor Arginzoniz (Etxebarri). Triomfen locals com Lomo Alto, recentment obert a Barcelona, mentre que a Madrid aviat s’inaugurarà Amazonia, de Sandro Silvia, amb carns del món. Si busques una planxa cool, pren nota de la col·lecció Rainbow de Simogas.
 8. Suc… de raïm. Pocs carnívors hi ha que no vulguin gaudir del plaer de l’animal juntament amb una copa de vi. I, com en tot, també hi ha modes. Ara és el moment de la Garnatxa i de la Prieto Picudo, raïm típic de Lleó fins avui no molt apreciada.
 9. Longetivitat masai. El dia que l’OMS va advertir dels perills de la carn, productors i consumidors començaren a tremolar. És cert que tot en excés pot ser perjudicial, però hi ha qui recorda que el poble masai és un dels més longeus del planeta. La seva alimentació? Carn, llet i sang de vaca.
 10. Casquers. Javi Estévez, popular gràcies a Top Chef, s’ha convertit en banderejat d’una nova “religió” gràcies a la seva Tasquería (Madrid) on recupera la fins ara no molt ben vista casqueria i la reinventa amb receptes contemporànies.

Apunta!

 • El Capricho (Jiménez de Jamuz, León, bodegaelcapricho.com).
 • SQD Meat Point (Villanueva 2, Madrid, sqd.es).
 • Néstor (Arrandegi 11, San Sebastián, barnestor.com)
 • Casa Paloma (Casanova 209, Barcelona, casapaloma.es).
 • La Castillería (Santa Lucía s/n, Vejer de la Frontera, Cádiz, restaurantelacastilleria.com).
Compartir

Your Message